Executoriaal beslag

De sommatie brief die u van ons heeft ontvangen betreft een openstaande vordering van onze opdrachtgever die u onbetaald heeft gelaten. Onze opdrachtgever heeft ons ingeschakeld om de incasso van deze vordering uit te voeren. Nu u deze sommatie van ons heeft ontvangen, is het van belang zo snel mogelijk te betalen. Betaalt u niet op tijd of niet volledig, dan resulteert dit in rechtsmaatregelen. De gerechtelijke kosten lopen dan onnodig op.

Wij bieden u daarom de gelegenheid om de vordering op diverse manieren gemakkelijk, veilig en snel te betalen.

De vordering betalen door (spoed) overschrijving via uw bankrekening. U dient het totaalbedrag over te maken op onze derden rekening met nummer NL37 RABO 0148.2722.31 ten name van Dicore Incasso te Almere onder vermelding van het dossiernummer zoals vermeld in onze correspondentie

1. Betalen door overschrijven

IBAN: NL37 RABO 0148.2722.31

BIC: RABONL2U

Kenmerken:

Ten name van: DICORE INCASSO te Almere

Dossiernummer: Uw dossiernummer, vermeld in onze correspondentie

Wat is een conservatoir beslag?

Bij een conservatoir beslag wordt er beslag gelegd op bijvoorbeeld een woning voordat de gerechtelijke procedure gestart is. Stel dat de tegenpartij na de gerechtelijke procedure nog steeds niet betaald heeft, dan mag er executoriaal beslag gelegd worden op de woning.

Letterlijk vertaald betekent een conservatoir beslag dat iets in bewaring gesteld wordt tot het vonnis duidelijk heeft gemaakt wat er moet gebeuren. Een woning wordt bijvoorbeeld tijdelijk in beslag genomen.

Als blijkt dat de vordering niet betaalt hoeft te worden dan wordt de beslaglegging ongedaan gemaakt. Bij een conservatoir beslag is de beslaglegging tijdelijk en niet definitief.

Wanneer mag je een conservatoir beslag leggen?

Je mag niet zomaar conservatoir beslag leggen op bijvoorbeeld een auto. De eisende partij moet hiervoor een verzoek indienen bij de rechter. Een advocaat kan een verzoekschrift indienen om beslag te mogen leggen. In het verzoekschrift moet aangegeven worden waarom er noodzaak voor een beslaglegging is.

Bijvoorbeeld als je bang bent dat iemand naar het buitenland vertrekt zonder te betalen. De rechter zal bepalen hoe groot dit risico is en uiteindelijk beslaglegging toewijzen. Meestal geeft een rechter vrij snel toestemming voor een conservatoir beslag. Een rechter geeft meestal geen toestemming als U beslag wilt leggen op het loon van de tegenpartij.

Een conservatoir beslag zorgt voor meer druk bij de tegenpartij.

Een conservatoir beslag gebeurt altijd zonder waarschuwing. Voor de tegenpartij is het meestal een verrassing als er ineens beslag gelegd wordt op zijn eigendommen. De beslaglegging zorgt direct voor druk bij de tegenpartij. Vooral als de tegenpartij last heeft van de beslaglegging. Een conservatoir beslag kan het laatste duwtje in de goede richting zijn.

De dubieuze debiteur kan op basis van dit beslag alsnog besluiten om te betalen. Na het beslag moet er tevens binnen 30 dagen een gerechtelijke zitting komen. In deze procedure zal bewezen worden wie er gelijk heeft en de vordering moet betalen.

Executoriaal beslag?

Een executoriaal beslag is afgeleid van het woord ten uitvoer leggen. Bij een executoriaal beslag is er een vonnis van de rechter. De rechter heeft besloten dat de dubieuze debiteur de vordering moet betalen. Ondanks de gerechtelijke procedure weigert de schuldenaar de vordering te betalen.

In dit geval kan een deurwaarder overgaan tot een executoriaal beslag. Bij dit type beslag kan een deurwaarder echt eigendommen van de schuldenaar afnemen en verkopen. De rechter heeft namelijk al geoordeeld dat de schuldenaar moet betalen.

Executoriale titel

Een deurwaarder mag ondanks het vonnis niet zomaar overgaan tot een executoriaal beslag. Voordat een deurwaarder mag overgaan tot het beslag moet hij beschikken over een executoriale titel. Meestal is dit het officiële vonnis van de rechtbank. Soms kan een dwangbevel van de gemeente of officier van justitie ook een executoriale titel zijn.

Bovenaan de titel moeten altijd de woorden ‘In naam der Koning’ staan. Als deze woorden niet bovenaan het document staan is het geen executoriale titel. De deurwaarder mag dan niet overgaan tot de verkoop van goederen. De executoriale titel wordt meestal na de uitspraak officieel aan de veroordeelde partij uitgereikt.

Het uitreiken van de titel wordt officieel betekenen genoemd. Het origineel hoeft echter niet aan de veroordeelde partij gegeven te worden. De deurwaarder mag ook een kopie achterlaten bij de woning van de veroordeelde partij. Dit is al voldoende om over te gaan op actie.

Een laatste beveltermijn

In de betekening staat meestal nog een laatste beveltermijn voor de tegenpartij. Binnen dit termijn krijgt de tegenpartij nog één keer de kans om de schuld te voldoen. Als dit niet gebeurt mag de deurwaarder officieel beslag leggen op alle bezittingen. Dit kan een auto, bankrekening, inboedel of de auto zijn. Er zijn situaties waarin de zaak dringend is.

De rechter bepaalt dan dat er geen beveltermijn is.

Als er geen beveltermijn is mag de deurwaarder meteen overgaan tot het in beslag nemen van de spullen. Er wordt meestal geen beveltermijn toegepast als er een risico is dat de schuldenaar naar het buitenland vertrekt. Na de definitieve uitspraak mag de deurwaarder direct beslag leggen op bezittingen en met de verkoop hiervan de schuld voldoen.

Faillissementsaanvraag

Als een bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen is een faillissementsaanvraag onvermijdelijk. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen officieel failliet gaan. Er zijn verschillende partijen die officieel een faillissementsaanvraag kunnen indienen bij de rechtbank.

Wie kan een faillissementsaanvraag aanvragen?

Een bedrijf kan zelf een faillissementsaanvraag aanvragen. Je geeft met deze aanvraag aan dat je de schulden niet meer kan betalen. Je hoeft hiervoor geen advocaat in te schakelen. Het enige wat je hoeft te doen is een formulier indienen bij de rechtbank. De andere partij die een aanvraag kan indienen is de schuldeiser. Schuldeisers moeten wel via een advocaat een verzoek indienen. De rechtbank kan een verzoek alleen inwilligen als er minimaal twee schuldeisers zijn. Eén van de twee schulden moet direct opeisbaar zijn. Nog een partij die een aanvraag kan indienen is het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie dient een verzoek in als er veel gedupeerden zijn.

Hoe gaat het verder?

Als je zelf een faillissementsaanvraag indient moet je schriftelijk aantonen dat je niet langer meer aan de verplichtingen kan voldoen. Je wordt door de rechter vervolgens uitgenodigd om je aanvraag mondeling toe te lichten. Als de rechter het met je aanvraag eens is krijg je een curator toegewezen. De curator probeert met de verkoop van de inboedel zoveel mogelijk de schulden af te betalen.

Als de schuldeisers het verzoek hebben ingediend moet je ook voorkomen bij de rechtbank. Je mag jezelf verweren om zo een faillissement te voorkomen. Soms worden er bij de rechtbank betalingsregelingen getroffen, waardoor een faillissement voorkomen kan worden. Eventueel kunnen beide partijen tegen de uitspraak in hoger beroep gaan. Als je uiteindelijk alsnog failliet gaat krijg je een curator toegewezen.

Een bedrijf kan zelf een faillissementsaanvraag aanvragen. Je geeft met deze aanvraag aan dat je de schulden niet meer kan betalen. Je hoeft hiervoor geen advocaat in te schakelen. Het enige wat je hoeft te doen is een formulier indienen bij de rechtbank. De andere partij die een aanvraag kan indienen is de schuldeiser. Schuldeisers moeten wel via een advocaat een verzoek indienen. De rechtbank kan een verzoek alleen inwilligen als er minimaal twee schuldeisers zijn. Eén van de twee schulden moet direct opeisbaar zijn. Nog een partij die een aanvraag kan indienen is het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie dient een verzoek in als er veel gedupeerden zijn.

Gevolgen van een faillissement

Als je bedrijf failliet gaat wordt er beslag gelegd op je complete vermogen soms is dit ook je privévermogen. Dit is afhankelijk van je rechtsvorm. De curator zal proberen met de verkoop van je vermogen de schulden te betalen. Soms is het mogelijk om na het aflossen van de schulden een doorstart te maken. Dit kan in overleg met de curator.

Contact formulier

error: Kopiëren is beveiligd en niet toegestaan